Vi holder åbent hele sommeren og helt uden ventelister. Husk forudgående aftale før dit besøg. Ring til kundeservice på telefon 89 805 505.

Bliv klogere på nedsat hørelse – og test din egen

Tusindvis af danskere lider af høretab – og eftersom høreproblemer kan føre til en forværret livskvalitet, er det et vigtigt område at være opmærksom på. I denne artikel besvarer vi spørgsmål omkring nedsat hørelse, herunder hvad det betyder, og hvorfor man får det.

Hvad betyder nedsat hørelse?

Nedsat hørelse betyder grundlæggende, at ens hørelse ikke er så god, som den kunne være. Man kan opleve høretab både på begge ører eller kun på det ene øre, og det kan opstå blot for en kort periode eller være en permanent tilstand. Ligeledes kan nedsat hørelse ske pludseligt eller komme gradvist. Mister man hørelsen gradvist, vil mange først opdage det, når de har problemer med at følge med i en normal samtale. Pludseligt høretab opdages typisk hurtigere, eftersom personen oplever en markant ændring på relativt kort tid. Læs mere om pludseligt høretab her.

Hvorfor får man nedsat hørelse?

Det kan der være mange årsager til nedsat hørelse. Nedenfor er listet nogle af de mest hyppige:

 • Alder. Alder spiller en rolle for hørelsen, og jo ældre man bliver, desto værre bliver hørelsen typisk. Omkring 50% af personer over 75 år har nedsat hørelse, mens kun omkring 1% af personer under 18 år oplever dette problem. Denne type nedsat hørelse er helt naturlig og håndteres ved hjælp af høreapparater.
 • Ørevoks. Både voksne og børn kan opleve et midlertidigt høretab som følge af for meget ørevoks. Det kan uden problemer fjernes hos lægen. Høretabet vil forsvinde, når ørevoksen bliver fjernet.
 • Støjskader. Hvis man arbejder i et larmende miljø med høje lyde (eksempelvis som håndværker), kan et langt arbejdsliv være skyld i nedsat hørelse.
 • Sygdomme. Børnesygdomme såsom røde hunde (hos moderen under graviditeten) og mæslinger kan give permanente skader på det indre øre hos barnet. Derudover kan sygdomme såsom mellemørebetændelse, menières sygdom og otosklerose medføre nedsat hørelse i en periode.
 • Knaldtraumer. Kortvarige påvirkninger af meget kraftig støj kendes typisk som knaldtraumer og kan medføre varige skader i det indre ører. Ved langvarig udsættelse for moderat støj kan samme skader forekomme. Høretabet kan desuden være ledsaget af tinnitus, hvilket kan være et meget generende element i hverdagen.

Nedsat hørelse kan have en påvirkning på en persons livskvalitet, idet det kan være svært at følge med i samtaler – og hvis ledsaget af tinnitus, kan den nedsatte hørelse tydeliggøre genen. Det er derfor vigtigt at finde ud af, om man lider af nedsat hørelse, og i så fald hvilken behandling det kræver. Læs mere om emnet her.

Findes der forskellige former for nedsat hørelse?

Der findes tre primære former for høretab; sensorineuralt, konduktivt og kombineret.

Sensorineuralt høretab

Denne type høretab kaldes også for perceptivt høretab og findes i det indre øre eller ørets nervesystem. Sensorineuralt eller perceptivt høretab den mest udbredte form for høretab og skyldes oftest skader på hårcellerne i øresneglen. Høreapparater kan ofte afhjælpe denne type høretab afhængigt af tabets størrelse og skelneevnen.
Det perceptive høretab kan ydermere opdeles i tre områder:

 1. Cochlea
  – Høretabet skyldes typisk skader på hårcellerne i øresneglen
  – Denne type dækker over hovedparten af alle høretab, blandt andre: aldersbetingede og arvelige høretab samt høretab som følge af støjskader
 2. Retro-cochlear
  – Høretabet skyldes en skade på høre- og/eller vestibulærnerven
  – Denne form er mindre udbredt og ses ofte kun på det ene øre
 3. Centralt
  – Kan være forårsaget af en blødning i hjernestammen eller at koblingen mellem hjerne og øre ikke fungerer – også kendt som “Auditoty Processing Disorder”
  – Denne form for høretab er relativt sjælden

Konduktivt høretab

Ved denne type høretab kan lyden ikke ledes korrekt fra det ydre og/eller mellemøret til det indre ører. Lyden kan hermed ikke passere uhindret, hvilket resulterer i forværret hørelse. Denne type nedsatte hørelse kan skyldes flere årsager – heriblandt betændelse og ørevoks – hvorfor høretabet ikke nødvendigvis er permanent.

Kombineret høretab

Her er der tale om en kombination af de to andre typer høretab. Et kombineret høretab kan enten behandles medicinsk, kirurgisk eller med høreapparater.

Læs mere om de tre typer høretab her.

Hvorfor skal jeg reagere på mit høretab?

Høresansen er utrolig vigtig for en persons liv og velvære. Nedsat hørelse kan som nævnt betyde, at man har svært ved at følge med i samtaler. Dette kan påvirke ens lyst til at deltagelse i samtaler, hvilket i sidste ende kan have indflydelse på ens livskvalitet. Undersøgelser har også påvist, at nedsat hørelse kan forbindes med blandt andet stress, diabetes og demens. Der er derfor mange grunde til at reagere på dit høretab, hvilket vi gerne vil hjælpe med.

I vores vidensunivers Academy kan du finde samtlige artikler om emner relateret høretab – eksempelvis vores artikel om ørepropper og tinnitus.

Få afklaret om du lider af nedsat hørelse med HEIMDALL’S online høretest

Hvis du eller dine nærmeste har mistanke om, at du lider af nedsat hørelse, kan det være en god idé at få det undersøgt, så du kan få den rette behandling.

Vores online høreprøve en digital gratis høretest.

Hos HEIMDALL’S – Danmarks bedst anmeldte hørecenter – kan du eksempelvis teste din hørelse online, hvorefter du vil blive ringet op af en af vores hørespecialister. Sammen gennemgår vi din test og vurderer, om du har brug for yderligere hjælp til din hørelse.

Hos HEIMDALL’S er vi specialister i at finde de rette høreapparater til dig med nedsat hørelse. Eftersom vi er et moderne hørecenter, er vores mission at gøre det nemt, ukompliceret og overskueligt at få høreapparater.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice enten på chatten nederst på siden, på telefon +45 89 80 55 05 eller på info@heimdalls.dk.

HEIMDALL’S / CHOOSE YOUR SOUND

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
image 3
Høretab

Lyden af velvære: Hvordan tidlig opdagelse af høretab kan modvirke depression

Mange overser forbindelsen mellem høretab og mental sundhed, men forskning viser, hvordan tidlig indsats kan ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
186415_Oticon_Polaris_1980_300dpi_(C)_Oticon 1
Høretab

Høretab og demens

Høretab og demens: Forbindelsen og håbet Ny forskning bringer lys til forståelsen af demens og ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
hoere-2048x1362
Høretab

Nedsat hørelse og stress

Stress er desværre en uundgåelig del af mange menneskers liv, men vidste du, at det ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Mand med høreværn
Høretab

Sund hørelse: Sådan beskytter du din hørelse bedst

Forstå din hørelse Din hørelse er en værdifuld sans, der giver dig mulighed for alt ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse