fbpx

Hvordan ændrer hørelsen sig gennem livet?

Høretab er almindeligt

Det er helt almindeligt, at hørelsen ændrer sig og bliver dårligere med alderen. Men hvordan ændrer hørelsen sig?
Allerede fra 30-årsalderen kan man påvise en påvirkning af høretærsklen også for de allerlaveste frekvenser af lyd. Statistisk set er diskanthøretabet mest udtalt for mænd. Det kan måske skyldes, at mænd traditionelt har færdes i mere støj end kvinder.

Hvorfor nogle personer udvikler et aldersrelateret høretab og andre ikke, er naturligvis et interessant spørgsmål. Igennem et langt liv påvirkes organismen af mange forskellige faktorer, der muligvis kan disponere til eller fremkalde hørenedsættelse. Hvordan genetik og arv har indflydelse på det erhvervede høretab, bliver der fortsat forsket i.

Overordnet kan man sige, at aldersbetinget høretab er en samling af almindelige aldersbetingede forandringer i høresystemet, som er afhængig af arv, kost, omgivelser og påvirkninger, herunder medicin eller kraftig støj fra f.eks. maskiner, koncerter og brug af høretelefoner.

Ændrer hørelsen sig gennem livet?

De første tegn på høretab

Ofte er det omgivelserne, som først opdager at du har begyndende høreproblemer. Det kan være din familie og venner, der gør dig opmærksom på, at du ikke hører så godt. Du syntes måske, at det er fordi de mumler, for når i taler direkte til hinanden, så er der ingen problemer. Som høretabet udvikler sig, får du problemer med at opfange ordene i en samtale, du må bruge meget mere energi på at følge med, særligt hvis der er flere personer eller der er baggrundsstøj i lokalet. Det betyder, at du oftere må bede folk om at gentage sig eller tale langsommere eller højere.

Det ses ofte, at folk ender med at trække sig fra samtaler med andre eller ligefrem mister lysten til at deltage i sociale sammenhænge, fordi de går glip af en del. Andre oplever, at de bliver nødt til at skrue unaturligt højt op for lyden på TV og radio, mens deres pårørende syntes at lyden er alt for høj. Disse hændelser er alle en indikator på, at du udviser de første tegn på høretab. Når de første tegn på høretab indtræffer, er det vigtigt at du kontakter din læge, så du kan få undersøgt om dit høretab skyldes voks i øregangen, en medicinsk bivirkning eller om det drejer sig om et permanent høretab.

Erkendelse er det første skridt

Forskningen viser, at der gennemsnitligt går 7 år fra man bemærker et høretab, til man aktivt gør noget ved det. Hos HEIMDALL’S vil vi gerne sætte fokus på dette.

Der er for mange, som risikerer at have nedsat livskvalitet i årevis, før de får gjort noget ved deres høretab. Da de fleste høretab er permanente, er det vigtigt at få hjælp så hurtigt som muligt, så ens hverdag fortsat kan hænge sammen og man både fysisk og psykisk kan fortsætte sit liv som før høretabet indtraf. Det første skridt mod en bedre hørelse er erkendelsen af, at man har udfordringer med at høre. Få den hjælp du fortjener.

Kontakt HEIMDALL’S

Du kan booke tid til en konsultation med en af vores hørespecialister via vores online booking kalender her: Online booking.

Hvis du er i tvivl om du har brug for høreapparater, kan du med fordel starte med at tage vores online høretest. Vores hørespecialister vil herefter gennemgå dine resultater med dig og vurdere om du har behov for yderligere undersøgelse.

Du kan kontakte HEIMDALL’S kundeservice via chatten (i nederste højre hjørne), på telefon 89 805 505 eller via mail på info@heimdalls.dk.

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

HEIMDALL’S / CHOOSE YOUR SOUND

Andre relevante artikler:

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse. Ved fortsat at bruge vores websted accepterer du vores Cookiepolitik.

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse