fbpx

Ørevokspropper og ørevoks

Fakta om ørevoks

Ørevoks er helt naturligt og dannes hos alle mennesker. Ørevoksen kan over tid danne ørevokspropper.
Ørevoksen bliver dannet i den yderste del af øregangen og har en beskyttende funktion. Ørevoks skal opfange støv, smøre huden i øregangen og modvirke at der dannes infektioner i huden.

Øregangen kan blive tilstoppet af ørevokspropper.
Anatomisk billede af øregangen

Hvad er ørevokspropper?

Normalt transporteres ørevoksen ud af øregangen af sig selv, fordi huden i øregangen vokser. Hvis dette ikke fungerer, bliver huden i øregangen irriteret og det øger produktionen af ørevoks, som kan være med til at stoppe øregangen til og danne en voksprop.

Symptomerne er nedsat hørelse, en propfornemmelse, trykken eller kløe, susen for øret eller nogle gange en let fornemmelse af svimmelhed.

Hvordan opstår ørevokspropper?

Den hyppigste årsag til en vokspropper er brug af f.eks. vatpinde, hvor man får skubbet vokset længere ind i øregangen. Sundhedsfaglige personer anbefaler ikke at man bruger vatpinde til at fjerne ørevoks eller stikke andre objekter ind i øret for at fjerne ørevoks, eller bruge det til at klø inde i øregangen. Ørevoks bør først fjernes når det er synligt, og skal fjernes med blødt papir.

Andre hyppige årsager til øget dannelse af vokspropper er, hvis du har et erhverv, hvor der er meget støv. Hvis du har eksem i øregangen eller bruger ørepropper, in-ear høretelefoner eller høreapparat på daglig basis. Dette kan øge din risiko for at danne vokspropper, da din ørevoks bliver presset sammen inde i øret.

Hvordan behandles ørevokspropper?

De fleste mistænker selv, hvis de har en prop af ørevoks, fordi hørelsen pludselig svækkes på det ene øre, men det er ikke altid at de selv kan fornemme at proppen dannes.
Er du i tvivl, kan du spørge din læge, som kan undersøge øregangen med et otoskop. Et otoskop minder i udseende om et øretermometer, men er en øretragt med lys i, som lægen bruger til at se ind i ørerne med.

Undersøgelse af øregang for ørevokspropper.
Her undersøges patientens øregang med et otoskop

Du kan selv fjerne din voksprop ved at bruge neutral madolie eller babyolie til at blødgøre ørevokset med. Dryp nogle dråber af olie i øret, mens du ligger på siden i nogle minutter. Øret, hvor proppen er, skal vende opad.
Herefter vil voksen løsne sig og arbejde sig ud af øret i løbet af nogle timer eller dage. Hvis dette ikke hjælper, kan du købe en øresprøjte på apoteket. Følg vejledningen som følger med i pakken.

Hvis dette ikke hjælper, eller propperne dannes hyppigere, anbefaler vi at proppen fjernes hos egen læge. Her kan lægen undersøge om det hele er kommet ud, efter øret er blevet skyllet. For at lette arbejdet, kan du med fordel dyppe nogle dråber af olie i øret.

Spørg altid din læge til råd, hvis du er i tvivl om noget eller er usikker.

Kontakt HEIMDALL’S

Du kan booke tid til en konsultation med en af vores hørespecialister via vores online booking kalender her: Online booking.

Hvis du er i tvivl om du har brug for høreapparater, kan du med fordel starte med at tage vores online høretest. Vores hørespecialister vil herefter gennemgå dine resultater med dig og vurdere om du har behov for yderligere undersøgelse.

Du kan kontakte HEIMDALL’S kundeservice via chatten (i nederste højre hjørne), på telefon 89 805 505 eller via mail på info@heimdalls.dk.

  • Vi sidder klar til at hjælpe dig!

HEIMDALL’S / CHOOSE YOUR SOUND

Andre relevante artikler:

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse. Ved fortsat at bruge vores websted accepterer du vores Cookiepolitik.

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse