Vi holder åbent hele sommeren og helt uden ventelister. Husk forudgående aftale før dit besøg. Ring til kundeservice på telefon 89 805 505.

Ørevokspropper og ørevoks

Fakta om ørevoks

Ørevoks er helt naturligt og dannes hos alle mennesker. Ørevoksen kan over tid danne ørevokspropper.
Ørevoksen bliver dannet i den yderste del af øregangen og har en beskyttende funktion. Ørevoks skal opfange støv, smøre huden i øregangen og modvirke at der dannes infektioner i huden.

Anatomisk billede af øregangen

Hvad er ørevokspropper?

Normalt transporteres ørevoksen ud af øregangen af sig selv, fordi huden i øregangen vokser. Hvis dette ikke fungerer, bliver huden i øregangen irriteret og det øger produktionen af ørevoks, som kan være med til at stoppe øregangen til og danne en voksprop.

Symptomerne er nedsat hørelse, en propfornemmelse, trykken eller kløe, susen for øret eller nogle gange en let fornemmelse af svimmelhed.

Hvordan opstår ørevokspropper?

Den hyppigste årsag til en vokspropper er brug af f.eks. vatpinde, hvor man får skubbet vokset længere ind i øregangen. Sundhedsfaglige personer anbefaler ikke at man bruger vatpinde til at fjerne ørevoks eller stikke andre objekter ind i øret for at fjerne ørevoks, eller bruge det til at klø inde i øregangen. Ørevoks bør først fjernes når det er synligt, og skal fjernes med blødt papir.

Andre hyppige årsager til øget dannelse af vokspropper er, hvis du har et erhverv, hvor der er meget støv. Hvis du har eksem i øregangen eller bruger ørepropper, in-ear høretelefoner eller høreapparat på daglig basis. Dette kan øge din risiko for at danne vokspropper, da din ørevoks bliver presset sammen inde i øret.

Hvordan behandles ørevokspropper?

De fleste mistænker selv, hvis de har en prop af ørevoks, fordi hørelsen pludselig svækkes på det ene øre, men det er ikke altid at de selv kan fornemme at proppen dannes.
Er du i tvivl, kan du spørge din læge, som kan undersøge øregangen med et otoskop. Et otoskop minder i udseende om et øretermometer, men er en øretragt med lys i, som lægen bruger til at se ind i ørerne med.

Her undersøges patientens øregang med et otoskop

Du kan selv fjerne din voksprop ved at bruge neutral madolie eller babyolie til at blødgøre ørevokset med. Dryp nogle dråber af olie i øret, mens du ligger på siden i nogle minutter. Øret, hvor proppen er, skal vende opad.
Herefter vil voksen løsne sig og arbejde sig ud af øret i løbet af nogle timer eller dage. Hvis dette ikke hjælper, kan du købe en øresprøjte på apoteket. Følg vejledningen som følger med i pakken.

Hvis dette ikke hjælper, eller propperne dannes hyppigere, anbefaler vi at proppen fjernes hos egen læge. Her kan lægen undersøge om det hele er kommet ud, efter øret er blevet skyllet. For at lette arbejdet, kan du med fordel dyppe nogle dråber af olie i øret.

Spørg altid din læge til råd, hvis du er i tvivl om noget eller er usikker.

Kontakt HEIMDALL’S

Du kan booke tid til en konsultation med en af vores hørespecialister via vores online booking kalender her: Online booking.

Hvis du er i tvivl om du har brug for høreapparater, kan du med fordel starte med at tage vores online høretest. Vores hørespecialister vil herefter gennemgå dine resultater med dig og vurdere om du har behov for yderligere undersøgelse.

Du kan kontakte HEIMDALL’S kundeservice via chatten (i nederste højre hjørne), på telefon 89 805 505 eller via mail på info@heimdalls.dk.

  • Vi sidder klar til at hjælpe dig!

HEIMDALL’S / CHOOSE YOUR SOUND

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
image 3
Høretab

Lyden af velvære: Hvordan tidlig opdagelse af høretab kan modvirke depression

Mange overser forbindelsen mellem høretab og mental sundhed, men forskning viser, hvordan tidlig indsats kan ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
186415_Oticon_Polaris_1980_300dpi_(C)_Oticon 1
Høretab

Høretab og demens

Høretab og demens: Forbindelsen og håbet Ny forskning bringer lys til forståelsen af demens og ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
hoere-2048x1362
Høretab

Nedsat hørelse og stress

Stress er desværre en uundgåelig del af mange menneskers liv, men vidste du, at det ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Mand med høreværn
Høretab

Sund hørelse: Sådan beskytter du din hørelse bedst

Forstå din hørelse Din hørelse er en værdifuld sans, der giver dig mulighed for alt ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse