Vælg de rigtige høreværn

De fleste bruger fra tid til anden høreværn i form af ørepropper, eksempelvis om natten, i flyveren, til koncerter, på fælleskontoret, eller når der arbejdes med gør-det-selv-projekter. Ørepropper – også kaldet in-ear høreværn – kan bruges i mange situationer, og der findes derfor også mange forskellige typer og former med forskellige filtre og dæmpningsværdier. I dette blogindlæg gør vi dig klogere på ørepropper og in-ear høreværn.

Hvad gør ørepropper?

Ørepropper er – som navnet antyder – en form for prop, man sætter i øret for at minimere støj. Ørepropper og høreværn dæmper den lyd, der går via øregangen, men da lyd også transporteres via knoglerne, er det ikke muligt at fjerne lyden totalt.

Den lyddæmpende funktion gør dog ørepropper og høreværn gavnlige i mange forskellige situationer, hvor du har brug for at beskytte dine ører mod støj og dermed også støjskader. Personer, der eksempelvis arbejder med i et støjende miljø såsom en byggeplads, eller som ofte går til koncerter, bør være særligt opmærksomme på at beskytte deres hørelse.

Findes der forskellige slags ørepropper?

Der findes mange forskellige slags ørepropper og in-ear høreværn. Her er fire af de mest udbredte typer:

Skumørepropper

Den klassiske skumøreprop er lavet til at fjerne de lyde, der er mest skadelige for vores ører – de såkaldte højfrekvenslyde. Denne type øreprop har, ved korrekt placering, ofte en høj dæmpningsværdi, hvilket betyder, at de er meget effektive til at dæmpe støjen. Denne øreprop en engangsøreprop, som bør smides ud efter brug.

“Juletræspropper”

Denne type øreprop har fået sit navn, fordi den ligner et lille juletræ. Den fås i mange varianter, der er udviklet til forskellige formål. Der findes blandt andet en version, der er udviklet specielt til koncerter, uden at lyden forringes. Juletræspropper kan rengøres efter brug og genbruges.

Formbare ørepropper i silikone

Denne type øreprop er smart, da du selv kan forme den. Det betyder, at de kan formes helt fladt, så de mest sidder uden på øret. Samtidig ‘klistrer’ de let til huden, så de ikke falder af. Denne type øreprop ofte er bedst i test, når det kommer til de bedste ørepropper til søvn.

Formstøbte ørepropper

Denne type er ikke kun propper men faktiske høreværn, som udvikles specielt til dig på et hørecenter. Her bliver der lavet et aftryk af dit øre, så du får en øreprop, der passer fuldstændig perfekt til dit øre. Det gør, at din øreprop er behagelig at have på, og samtidig giver dig en perfekt beskyttelse. Du vil ikke opleve en forringelse af lyden – blot at lyden bliver dæmpet. Hvis du udsættes for høj støj dagligt – eksempelvis som håndværker – kan et sæt formstøbte ørepropper være en rigtig god investering for din fremtidige hørelse.

I HEIMDALL’S har vi valgt kun at fokusere på de formstøbte høreværn, da vi mener at alle fortjener at få beskyttet deres hørelse bedst muligt. Standard propper kan være svære at placere korrekt og hvis de er fejlplaceret kan man ikke forvente en optimal dæmpning. Du vil ved køb af formstøbte høreværn, få en individuel rådgivning i valg af høreværnstype og en grundig instruktion I brug og vedligeholdelse af høreværn.
Standard propper som skumpropper, juletræer mm. kan købes på apoteker, Matas, og mange dagligvarebutikker.

Hvordan sættes ørepropper korrekt i?

Det er vigtigt, at øreproppen bliver sat korrekt ind i dit øre. Hvis den sidder dårligt, vil den ikke beskytte din hørelse optimalt. I denne forklaring tager vi udgangspunkt i skumørepropper.

Sådan gør du:

Trin 1: Vask dine hænder grundigt.

Trin 2: Rul øreproppen mellem din pege- og tommelfinger, så den bliver tynd.

Trin 3: Stræk din modsatte arm over hovedet og tag fat i øverste del af øret. Træk øret lidt opad og bagud.

Trin 4: Put øreproppen ind i øregangen.

Trin 5: Hold let på enden af øreproppen i omkring 20 sekunder, mens øreproppen udvider sig.

Trin 6: Sidder din øreprop rigtigt? Hvis du kan se øreproppen, når du kigger dig i spejlet, så sidder den ikke langt nok inde i øret. Den er placeret korrekt, når den kun kan ses fra siden.

Tip: Der er en grænse mellem at sætte øreproppen rigtigt og at sætte den for langt inde i øret. Kommer den for langt ind, risikerer du at presse ørevoks tilbage i øret. Læs meget mere om ørevoks her og her.

Vi håber, at du er blevet klogere på ørepropper af at læse dette indlæg. I vores vidensunivers, Academy, kan du læse meget mere om andre emner, der relaterer sig til hørelsen.

Kontakt HEIMDALL’S

Har du problemer med hørelsen? HEIMDALL’S er Danmarks eneste digitale hørecenter, og vi forhandler kun de bedste høreapparater fra de fem største producenter i verden.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har brug for et høreapparat? Så kan du med fordel bruge et par minutter på at tage vores gratis online høretest.

Når du har taget testen, vil du blive kontaktet af én af vores hørespecialister. Sammen med dig vil hørespecialisten gennemgå dine resultater og vurdere, om du har brug for yderligere undersøgelse.

Du kan altid kontakte HEIMDALL’S kundecenter via vores chat (se nederst i højre hjørne på din skærm) på telefon 89 805 505 eller via mail på info@heimdalls.dk.

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

HEIMDALL’S / CHOOSE YOUR SOUND

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
image 3
Høretab

Lyden af velvære: Hvordan tidlig opdagelse af høretab kan modvirke depression

Mange overser forbindelsen mellem høretab og mental sundhed, men forskning viser, hvordan tidlig indsats kan ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
186415_Oticon_Polaris_1980_300dpi_(C)_Oticon 1
Høretab

Høretab og demens

Høretab og demens: Forbindelsen og håbet Ny forskning bringer lys til forståelsen af demens og ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
hoere-2048x1362
Høretab

Nedsat hørelse og stress

Stress er desværre en uundgåelig del af mange menneskers liv, men vidste du, at det ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Mand med høreværn
Høretab

Sund hørelse: Sådan beskytter du din hørelse bedst

Forstå din hørelse Din hørelse er en værdifuld sans, der giver dig mulighed for alt ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse