Vi holder åbent hele sommeren og helt uden ventelister. Husk forudgående aftale før dit besøg. Ring til kundeservice på telefon 89 805 505.

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem 15-44 år med høretab er nemlig stigende, og det kan give betydelige livsændrende konsekvenser, hvis der ikke reageres i tide. I forbindelse med WHO’s initiativ, World Hearing Day den 3. marts, sætter HEIMDALL’S Hørecenter fokus på unges høresundhed.

Hørespecialisterne ser en trist tendens blandt de unge ører

Hos HEIMDALL’S Hørecenter er der ingen løftede pegefingre, men deres hørespecialister ser desværre en kedelig tendens. Antallet af unge mennesker og yngre voksne i klinikkerne stiger, mens de resterende først reagerer, når det er for sent.

Mange tror, at høreapparater kun er forbeholdt den ældre generation, men dette er en udbredt misforståelse. Høreapparater er for folk i alle aldersgrupper, og de kan også være nødvendige for de yngre, hvor der ikke blot er tale om aldersbetinget høretab.
Når de unge ører rammes af høretab, er der ofte tale om støjskader, der opstår i vores hverdag. Dette kan eksempelvis være fra en larmende arbejdsplads, men også som resultat af vores lyttevaner.

Ifølge Arbejdsmiljøloven, skal en arbejdsgiver stille høreværn til rådighed, hvis der er larm op til 80 dB, mens larmen på en arbejdsplads i gennemsnit ikke må overstige 85 dB, målt over 8 timer. Det lyder måske af meget, men sammenlignet med hverdagen, larmer en hårtørrer ved 80 dB, mens en støvsuger larmer ved 60-80 dB.
Lytter du samtidig også til musik med høretelefoner i hverdagen, går jævnligt til koncerter, bruger headset ved gaming – eller hvis du måske går på jagt, anvender larmende maskiner eller slår græs, så er din hørelse faktisk på overarbejde dagligt.

Det er ingen nyhed, at larm skaber høreskader, men i takt med at vi bl.a. anvender vores elektronik mere og mere, opstår høreskaderne allerede i en tidlig alder, hvilket er begyndt at kunne ses i statistikkerne og i klinikkerne.

Det stigende antal af unge og yngre voksne i høreklinikkerne de seneste år, bakkes også op af data fra hele Danmark. Nyere tal fra EuroTrak Danmark viser, at høretab nemlig bliver mere udbredt i den yngre befolkningsgruppe.
Den seneste EuroTrak rapport er fra 2022, men stadig højaktuel, da den vidner om udviklingen af unge og voksnes hørelse. Siden 2016 er antallet af unge mellem 15-24 år med høretab, steget med hele 1,1%, mens antallet af voksne mellem 35-44 år med høretab er steget med 1,4%. I midten finder vi aldersgruppen 25-34 år, hvor der ses en stiging på 0,7% siden sidste rapport i 2016.
Procentstigningerne virker ganske nok små, men de afspejler en tendens, hvor høresundheden forringes – og hvor livskvaliteten forringes deraf.

Tabel over høretab i % i de forskellige aldersgrupper. Tallene er fra Anovum i EuroTrak 2022 rapporten.

Fig. 1: Tabel over høretab i % i de forskellige aldersgrupper. Tallene er fra Anovum i EuroTrak 2022 rapporten.

54% reagerer for sent på sit høretab

Hos HEIMDALL’S Hørecenter sættes der et stort lighedstegn mellem god hørelse og livskvalitet. Nedsat hørelse har nemlig ikke bare stor indvirkning på både det sociale liv og arbejdspladsen, men også på fysiske parametre, såsom øget træthed, at du føler dig mindre skarp, øget risiko for demens, lavere hukommelse og mere ængstelighed. Alt sammen ting, der mindsker vores livskvalitet.

Ifølge EuroTrak rapporten fra 2022, viser undersøgelsen, at hele 54% af alle høreapparatbrugere fortryder, at de ikke reagerede hurtigere. Den primære årsag var, at folk selv mente, at de gik glip af for meget i deres sociale liv og relationer (69% af de adspurgte).

Derudover var de mest hyppige svar:

  • Bedre præstation på arbejdet (31%)
  • Mindre træthed om aftenen (27%)
  • Bedre mentalt/emotionelt helbred (26%)
  • Andet (7%)

Den stigende tendens i høretab blandt unge og yngre voksne får hørespecialisterne til at reagere: Der er alt for mange, som risikerer en nedsat livskvalitet i årevis, før de får gjort noget ved deres høretab. De fleste høretab er permanente, og derfor er det vigtigt at få hjælp så hurtigt som muligt, så livskvaliteten bevares.

5 gode råd til at forebygge høretab, ifølge hørespecialister

Du har garanteret hørt det før. Men din hørespecialist har talt; Vi skal blive bedre til at passe på vores hørelse, så vi kan have gavn af den i mange år endnu.

HEIMDALL’S Hørecenter vil gerne slå et slag for høresundhed, og giver 5 konkrete råd til at forebygge tidligt høretab:

  • Pas på lydstyrken – musikken kan sagtens nydes, selvom den ikke er skruet op på højeste volumen i højtalerne eller høretelefonerne.
  • Hold pauser fra lyd – prøv i stedet at nyde turen hjem fra skole eller arbejde uden musik eller podcast i ørerne og lyt til verden omkring dig.
  • Hold afstand til de kraftige lydkilder – undgå eksempelvis at stå op af højtalerne til koncerter eller støj på arbejdspladser.
  • Brug ørepropper – du er langt fra kedelig, selvom du bruger ørepropper (og du går heller ikke glip af noget). Ørepropper kan i dag fås i mange forskellige varianter, som du eksempelvis kan anvende til koncerter eller ved støjende arbejde.
  • Find et stille sted til en pause – giv hovedet og ørerne lidt ro ved jævne mellemrum og nyd stilheden.

Bruger du selv høretelefoner hver dag, ligesom så mange andre? Tag en online høretest og test din egen hørelse.

Du kan også booke tid hos en af HEIMDALL’S Hørecenters fire klinikker og få hjælp og råd fra en hørespecialist.

Tag vores online høretest

Med vores online høretest kan du starte rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo.

Testen tager ca. 5 min. og kræver ikke andet end rolige omgivelser og et sæt almindelige høretelefoner.

Det er naturligvis gratis og uforpligtende at tage høretesten

Telefonisk konsultation

Book tid til en telefonisk konsultation og bliv ringet op af én af vores hørespecialister. Her vil vi tage til en snak omkring dine oplevede udfordringer og afdække dit præcise behov, samt hvordan vi kan hjælpe dig med dine høreudfordringer.

Connie Irene Andersen, Audiologisk ansvarlig

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
image 3
Høretab

Lyden af velvære: Hvordan tidlig opdagelse af høretab kan modvirke depression

Mange overser forbindelsen mellem høretab og mental sundhed, men forskning viser, hvordan tidlig indsats kan ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
186415_Oticon_Polaris_1980_300dpi_(C)_Oticon 1
Høretab

Høretab og demens

Høretab og demens: Forbindelsen og håbet Ny forskning bringer lys til forståelsen af demens og ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
hoere-2048x1362
Høretab

Nedsat hørelse og stress

Stress er desværre en uundgåelig del af mange menneskers liv, men vidste du, at det ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Mand med høreværn
Høretab

Sund hørelse: Sådan beskytter du din hørelse bedst

Forstå din hørelse Din hørelse er en værdifuld sans, der giver dig mulighed for alt ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
DM_Pierc'Ed__PhotoTapioAulu
Høreapparater

Smykker til høreapparater får dig til at skinne

Bryd tabu med dit eget unikke look Smykker til høreapparater Høreapparatsmykker fra DEAFMETAL HEIMDALL’S er ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse