Vi holder åbent hele sommeren og helt uden ventelister. Husk forudgående aftale før dit besøg. Ring til kundeservice på telefon 89 805 505.

5 Symptomer på permanent høretab

Permanent høretab

Der er forskellige årsager til høretab og også forskellige symptomer på at din hørelse er nedsat. Nogle høretab er kortvarige og kan afhjælpes, f.eks. hvis de skyldes en ørevoksprop i øret. Her kan du opleve en hul fornemmelse i øret og det lyder som om folk mumler, men du kan fint få din hørelse igen ved at få skyllet ørevoksen ud af øret.

 

I denne artikel giver vi dig 5 symptomer, som du skal være særlig opmærksom på.

 

Permanent høretab

Med alderen vil et høretab ofte være en permanent nedsættelse af din hørelse. Dette skyldes ikke sygdom eller dårlig livsstil og kaldes aldersbetinget hørenedsættelse. Et permanent og også ofte progressivt høretab er helt almindeligt, da vores hørelse bliver slidt på gennem hele livet.

Ca. 50% af personer over 75 år har nedsat hørelse.

Langt de fleste har allerede lidt under deres høretab i flere år, før de endelig beslutter sig for at få hjælp fra en hørespecialist. Dette skyldes delvis, at hørenedsættelse ofte sker gradvist – og man er tilbøjelig til blot at vænne sig til det. Det skyldes dog også, at der stadig er et stort tabu omkring høretab og høreapparater – og især aldersbetinget høretab.

Måske synes du ikke du er gammel nok til at få høreapparater. Du tænker, at det er kun noget rigtig gamle mennesker går med. Men sandheden er, at du allerede i 40-årsalderen kan begynde at opleve de første symptomer og ca. 25 % af personer mellem 50 og 64 år har permanent hørenedsættelse. (kilde

Du bør overveje at få lavet en høreprøve eller kontakte en ørelæge, hvis du oplever nogle eller flere af de 5 symptomer på permanent høretab:

1. Kan ikke følge med i samtale

Et af de mest almindelige symptomer på høretab er, at du er begyndt at have svært ved at følge med i samtaler og ofte beder folk gentage, hvad de siger.

Når du har nedsat hørelse, kan du have en følelse af, at der er lagt et låg over øret og du skal anstrenge dig for at høre hvad der bliver sagt. Måske vender du det ene øre mere til, for at høre tydeligere. Du vil kunne opleve, at du ikke forstår alt hvad der bliver sagt, at du synes folk taler utydeligt og mumler.

Det kan også være, at folk omkring dig bemærker, at du ofte hører forkert, selv i rolige omgivelser eller du får ofte at vide, at du selv taler for højt.

2. Skruer op for lyden

Et af de første klassiske symptomer er, at det er blevet sværere at føre en telefonsamtale, fordi det er svært for dig at høre, hvad der bliver sagt i den anden ende af røret. Du investerer måske i ny telefon og begynder at bruge høretelefoner mere og mere, men du skal stadig anstrenge dig for at høre alt.

Det kan også være, du ofte er nødt til at skrue op for lyden på fjernsynet eller radioen for at kunne følge med i hvad der bliver sagt. Ofte vil dine omgivelser lægge mærke til denne forandring før dig – så læg også mærke til, om de ofte beder dig skrue ned for Tv’et.

3. Kan ikke høre hverdagslyde

Da høretab kommer gradvist med alderen, bemærker du ofte ikke tabet af hverdagslyde, før de er helt forsvundet.

Måske har du lagt mærke til, at du ikke længere kan høre bilen blive parkeret i carporten, når din mand kommer hjem og du først hører ham, når han råber hej.

Du tænker måske over, at du ikke længere kan høre høj fuglekvidren i haven, skønt du stadig har fugle i haven – eller du har tænkt over hvorfor katten ikke spinder længere.

4. Mundaflæser

Et velkendt tegn på høretab er også, at du ikke kan høre, når nogen taler til dig bagfra eller fra et andet rum. Du har brug for at se den person du taler med. Når hørelsen ikke virker optimalt, bruger du rigtig meget energi på at forsøge at kompensere – for eksempel ved at mundaflæse og gætte dig frem til de ord, du ikke fangede. Du er altså nødt til at kigge på folks ansigter for at forstå, hvad de siger.

5. Social distance

Da man har svært ved at opfatte, hvad der bliver sagt, når der er meget baggrundsstøj og flere personer til stede i lokalet, så anstrenger man sig og bruger en masse energi. Måske bluffer du også ind imellem og lader som om du kan følge med i samtalen, men kun for at undgå at sige ’hvad?’ hele tiden.

Mange mennesker med høretab bliver hurtigere trætte, udmattede eller frustrerede, særligt efter sociale sammenkomster eller arrangementer på jobbet.

Hvis du er begyndt at trække dig fra sociale sammenhænge eller oplever nogle af de andre symptomer, så kan det være en idé at tage en høretest og eventuelt få en tid hos en hørespecialist.

*

Du kan læse mere om nedsat hørelse eller du kan tage HEIMDALL’S online høretest, som straks vil give dig et svar på, om du har problemer med hørelse og vi sidder klar til at hjælpe dig godt videre med en udvidet høreprøve og et udvalg af de bedste høreapparater på markedet til de bedste priser.

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
image 3
Høretab

Lyden af velvære: Hvordan tidlig opdagelse af høretab kan modvirke depression

Mange overser forbindelsen mellem høretab og mental sundhed, men forskning viser, hvordan tidlig indsats kan ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
186415_Oticon_Polaris_1980_300dpi_(C)_Oticon 1
Høretab

Høretab og demens

Høretab og demens: Forbindelsen og håbet Ny forskning bringer lys til forståelsen af demens og ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
hoere-2048x1362
Høretab

Nedsat hørelse og stress

Stress er desværre en uundgåelig del af mange menneskers liv, men vidste du, at det ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Mand med høreværn
Høretab

Sund hørelse: Sådan beskytter du din hørelse bedst

Forstå din hørelse Din hørelse er en værdifuld sans, der giver dig mulighed for alt ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse