10 gode hørestrategier du altid kan bruge

Hvad kan du selv gøre for at optimere din hørelse?

De fleste høreapparatbrugere vil i nogle situationer opleve, at deres høreevne ikke er tilstrækkelig. Det er derfor vigtigt at slå fast, at selvom man bruger høreapparater, så bliver ens hørelse ikke perfekt.
Et høreapparat skal bedst muligt forsøge at kompensere for enten skader eller slid på høresystemet. Et godt høreapparat, der er tilpasset perfekt, vil dog kunne afhjælpe de fleste hørenedsættelser på tilfredsstillende vis.

Først og fremmest er det vigtigt, at du sammen med HEIMDALL’S vælger det helt rigtige høreapparat til din hørenedsættelse og dit behov.

Der er stor forskel på høreapparater. Nogle steder udleverer man høreapparater helt uden egenbetaling, og derfor må man også tilpasse sine forventninger til disse høreapparaters ydeevne.

Hos HEIMDALL’S har vi valgt kun at føre de bedste og nyeste høreapparater på markedet. Jo bedre høreapparat du vælger, desto bedre vil du kunne klare dig i dagligdagen og i vanskelige lyttesituationer.

Læs hvilke høreapparater der er bedst og hvordan det kan testes

Hvad er hørestrategier – og hvordan kan jeg bruge dem?

Hørestrategier er i virkeligheden gode råd, der hjælper dig til at høre bedst muligt. De kan både gælde for situationer i dit almindelige hverdagsliv og i udfordrende lydmiljøer, hvor du nogle gange oplever at din hørelse ikke er god nok.
Hørestrategier kan bruges både af dig og de personer i din dagligdag du skal kommunikere med. Det er vigtigt at understrege, at kommunikation går to veje. Det er også afsenderen, der har et ansvar for, at du har de bedste muligheder for at kunne forstå talen klart og tydeligt.

hoerestrategier for hoereapparatbrugere

10 gode hørestrategier du altid kan bruge

Vær i samme lokale når I taler sammen

En af de store udfordringer, for høreapparatbrugere, er at kunne høre og forstå på afstand. Især hvis man ikke befinder sig i samme lokale når man taler sammen, vil man kunne gå glip af rigtigt meget taleforståelse.

Dit høreapparats mikrofoner er mest effektive på 2-3 meters afstand. Jo længere din samtalepartner står væk – des mindre kan dine høreapparater opfange talen på en effektiv måde. Det er derfor vigtigt at du og din samtalepartner befinder jer i samme lokale, hvis I ønsker en optimal taleforståelse.

Hav øjenkontakt når I taler sammen

At håndtere kommunikation er én af de mest komplekse opgaver for vores hjerne overhovedet. For at kunne forstå tale bruger din hjerne ikke kun input fra dine ører. Dine øjne er faktisk utroligt vigtige i forhold til at kunne forstå tale, især i støjende omgivelser.

Alle, selv normalt hørende, mundaflæser ubevidst når man taler til hinanden ansigt til ansigt. Dette for at kunne opnå den bedst mulige taleforståelse. Samtidigt registrerer du også ansigtsmimik og ansigtsudtryk når du fører en samtale. Dette kaldes for Audiovisuel understøttelse og er en stor hjælp, når du skal forstå bedst muligt.

Det er derfor utroligt vigtigt at I har øjenkontakt, når I skal tale sammen. Det vil forbedre både kommunikationen og taleforståelsen – og I undgår frustrationer og misforståelser.

Sørg for ordentligt lys

For at kunne mundaflæse ubevidst, og kunne aflæse ansigtsmimik, er det vigtigt at man ikke sidder og fører en samtale, hvor der er for mørkt. Prøv derfor altid at sørge for at placere dig hvor der er en god belysning og du nemt kan se, den du taler med.

Sluk for baggrundsstøjen

For at kunne forstå tale bedst muligt, er det vigtigt at der ikke er støj eller anden lyd i baggrunden, der kan forstyrre samtale.
Sluk derfor for f.eks. radio eller tv i stuen og sluk for emhætten eller den tændte vandhane i køkkenet, når du skal føre en samtale.

Placer dig rigtigt i bilen

Kommunikation under køreturen kan være en udfordring, da man ikke sidder ansigt til ansigt.
Skal du på en længere køretur sammen med andre, kan du med fordel overveje, hvor du kan placere dig bedst i forhold til at kunne føre en samtale under turen. Vær især opmærksom på at hvis du hører bedre med det ene øre end det andet, så skal du placere dig med det dårlige øre ud mod bilruden.

Bed høfligt om at få radioen i bilen slukket hvis den forstyrrer.

Placer dig rigtig i selskab, restauranter og sociale sammenkomster

Din placering i større selskaber er vigtig for din høre og taleforstørrelse. Skal du til en social sammenkomst eller på restaurant, så husk at placere dig selv så langt væk fra forstyrrende lydkilder som muligt.

Forsøg at finde en plads hvor din ryg vender ind mod en væg eller mur. På denne måde undgår du at blive forstyrret af larm og støj bagfra. Ligeledes kan det være en fordel at finde et roligt sted i lokalet, hvor du ikke konstant bliver forstyrret af de andre gæster og personale der bevæger sig rundt.

Placer dig rigtigt til møder

Befinder du dig ofte i møder, kan du også her tage nogle forholdsregler, der gør det hele meget lettere for dig.
Forsøg at placere dig hvor du let kan se alle der skal tale. Ligeledes skal du placere dig midt ved mødebordet, så du har den korteste mulige afstand til alle talere.

Stil spørgsmål

Hvis du under en samtale ikke har forstået hele budskabet, kan du stille nogle opklarende spørgsmål i stedet for at bede om at få gentaget alt, hvad der blev sagt.
Eventuelt kan du bede om at få omformuleret budskabet i stedet.

Vær i øjenhøjde

Især hvis du skal kommunikere med mindre børn, der måske ikke taler helt tydeligt, er det vigtigt at være i øjenhøjde. Måske kan du bukke dig ned eller løfte barnet op til dig, når I skal tale sammen.

Vær åben omkring din hørenedsættelse

Høreapparater i dag er efterhånden både små og diskrete. Ud fra et kosmetisk synspunkt er dette naturligvis en fordel, men der følger også enkelte ulemper med. Der kan være personer i din omgangskreds eller på din arbejdsplads, der måske ikke ved at du bruger høreapparater. Derfor er det heller ikke muligt for dem at tage særlige hensyn til din høresituation.

Det vil være en stor fordel for dig, at du fortæller familie, bekendte og kollegaer omkring din hørenedsættelse. Er du fuldstændig åben omkring din hørenedsættelse, bliver det også lettere for dig at kunne stille krav og spørge om hjælp til de ting, der gør hverdagen lettere for dig.

Især på arbejdspladsen, hvor det nogle gange skal gå stærkt, er det vigtigt at du taler med din kollegaer og din nærmeste leder omkring din hørenedsættelse. Det kan være at din arbejdsplads skal indrettes med nogle særlige hensyn og hjælpemidler, eller at du f.eks. altid skal sidde et bestemt sted, når I har fællesmøder – for at du kan høre mest muligt.

Hvor godt hører du?

Start rejsen mod bedre hørelse hjemmefra og i dit helt eget tempo. Tag vores online høretest og få svaret på under 5 min.

Vores høretest består af

Har du brug for hjælp?

HEIMDALL'S Kundeservice
Andre relevante artikler
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Stigende støj og skræmmende skader: Flere unge døjer med tidligt høretab

Der ses i øjeblikket en bekymrende udvikling i Danmark. Antallet af unge og voksne mellem ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
HEIMDALL'S Hørecenter
Høretab

Salomonsen og Wold bryder tabuet om høretab sammen med hørespecialister på PFA Seniorforum 2024

Hvad siger du?! En sætning, som vi alle kender, men som bliver oftere og oftere ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
DM_Pierc'Ed__PhotoTapioAulu
Høreapparater

Smykker til høreapparater får dig til at skinne

Bryd tabu med dit eget unikke look Smykker til høreapparater Høreapparatsmykker fra DEAFMETAL HEIMDALL’S er ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
5 rås til at få folk til at få høreapparater
Høretab

Måske du skal have høreapparater?

5 kærlige skub du kan give folk, der hører dårligt Ingen folk kan lide at ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
pårørende til en med høretab
Høretab

5 Symptomer på permanent høretab

Der er forskellige årsager til høretab og også forskellige symptomer på at din hørelse er ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
730A3941
Høreapparater

Choose Your Sound Guide

Med ’Choose Your Sound’ er det muligt at afprøve og sammenligne lyden fra 5 af ...
Group 3Created with Sketch. Read More →
Indkøbskurv

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse