fbpx

Irritation i øregangen

“Arg det klør…”

Irritation i øregangen. Hvis din næste tanke er, “Jeg prøver lige at klø med noget”, så stop. Du må ikke stikke ting ind i ørerne, da det kan gøre mere skade end gavn.

Når ens øregang klør kan der være forskellige årsager til dette. I sjælende tilfælde kan det dreje sig om en sygdom, i mere eller mindre alvorlig grad. Kontakt altid din læge, hvis det fortsætter, så de kan undersøge, hvad der ligger bag din kløe.

Irritation i øregangen.
Husk – Lad vær med at pille dig i øret. Det kan forværre irritationen i øregangen.

Hvad kan forsage kløe og irritation i øregangen?

Ørebetændelse

Kløe kan være et symptom på ørebetændelse. Betændelse i det ydre øre, også kaldet svømmer-ører, opstår når vand bliver fanget i din øregang efter svømning. Dette kan forårsage kløe. Mellemørebetændelse, der er hyppigt blandt børn, kan også give kløe. Overordnet kan det siges om ørebetændelse, at hvis der er tale om fungale(svampe) infektioner klør de mere end bakterielle eller virale betændelser.

Rengøring af ørerne

Renser du dine ører med vatpinde?
Chancen for, at du er en af dem, der renser dine ører med vatpinde, er forholdsvis stor. Mange tror, at det er den eneste rigtige måde at rense ører på, men sådan forholder det sig ikke, hvis du spørger din ørelæge, og andre specialister. Er du en af dem, der bruger en vatpind, eller andre objekter, kan du komme til at trykke ørevoksen sammen. Dette kan medføre irritation i øregangen og kløe.

Ørevoksen transporterer de døde hudceller og snavs ud gennem det ydre øre. Og selvom ørevoks er en god ting, kan for meget ørevoks også give kløe. Men fjern heller ikke for meget ørevoks, da dette også kan give kløe.
Den korrekte måde at rengøre dine ører på er ved at skylle dine ører i lunken vand og tørre det synlige ørevoks væk med en tør blød klud.

Allergi

Allergi kan give kløe på indersiden af øret. De typiske grunde til en allergisk reaktion er personlige plejeprodukter som shampoo og kropsvask eller brugen af høretelefoner. Ørepropper og høretelefoner putter snavs og bakterier ind i øret, der kan give kløe eller infektioner, som igen kan give kløe. Nikkeløreringe kan også give kløe.
Udover allergi overfor produkter er der også nogle typer af fødevareallergi/krydsallergier, som kan give kløe i ørerne.

Vær opmærksom på at rengøre dine høretelefoner m.m., gerne før og efter brug, så du minimerer risikoen for at overføre bakterier og snavs ind i øret. Rengør altid udstyr som det er anvist fra producenten.

Eksem

Udvikling af eksem kan ske på alle hudoverflader på kroppen, og dermed også i øret. Eksem i øret, er en hudsygdom, og kaldes for eksematøs dermatitis. Udover hudlidelsen eksem, findes der også psoriasis. Hvis du har psoriasis har du en større risiko for at udvikle eksematøs dermatitis. Symptomerne på denne hudsygdom er kløe i eller omkring øret.

Vatpinde kan være medårsag til irritation i øregangen.
Irritation i øregangen kan skyldes mange ting. Måske den måde du renser dine ører på?

Behandling af kløe og irritation i øregangen

Det kan være rigtig svært at lade vær med at klø, når det klør. Specielt i øret, fordi det er så stor en irritation og det er svært at komme til. Men hvis du klør, bliver det givetvis kun værre.
Det er altid en god idé at ringe til ens læge, hvis man er i tvivl i forhold til ens sundhed og symptomer. Så fremfor at roderundt i øret, og måske gøre mere skade end gavn, skal du tage kontakt til din læge, så du kan blive undersøgt.

Men hvordan behandles kløen?

I de fleste tilfælde kan du lindre kløen ved hjælp af produkter fra din husholdning. Tal altid med din læge, inden du starter en behandling.

Olivenolie kan afhjælpe, hvis kløen skyldes tørhed. Den genopretter også pH-værdien i øregangen og fugter den. Aloe Vera kan også bruges. Husk, at det skal være rene produkter, ikke tilsat smagsstoffer eller parfume.

Er kløen grundet allergi, så hold dig fra det, som fremprovokerer det. Det kan tage længere tid at finde den konkrete kilde til kløen.

Har du ørebetændelse vil du måske få øredråber eller antibiotika udskrevet af lægen. Ved en succesfuld behandling, vil kløen forsvinde af sig selv.

Irritation i øregangen ved brug af høreapparater?

Har du lige fået høreapparater eller skiftet dit høreapparat, er der en tilvænningsperiode, hvor du vil opleve flere småting, der kan irritere dig. Du kan bl.a. opleve, at du bliver lidt øm i og bag øret. Du kan også opleve, at det kan klø og kildre i ørene ved brug af høreapparaterne. Der sker, fordi øregangene ikke er vant til berøring, derfor kan du opleve disse gener i begyndelsen. Når det sker, er det en god idé forsigtigt at bevæge den del der går ind i øret samtidigt med, at du bevæger kæben. Det afhjælper som oftest problemet.

Hvis der opstår smerter i forbindelse med brug af høreapparaterne, skal du tage dine høreapparater ud og ikke bruge dem. Kontakt dem, der har udleveret dine høreapparater til dig.
Hos HEIMDALL’S er der ingen ventetid, og du ville kunne komme til enten på dagen, dagen efter eller først kommende hverdag.

En god huskeregel! Put ikke ting, der er mindre end din albue i øret.

HEIMDALL’S

Vil du gerne opleve en god service og lyden af de nyeste høreapparater, så booke en tid hos HEIMDALL’S, og få det bedste ud af din hørelse!
Du kan booke tid til en konsultation her eller høre mere om dine muligheder ved at ringe til vores kundeservice på tlf. +45 89 805 505.
Kundeservice åbningstider finder du her – Kontakt HEIMDALL’S.

Du kan også tage en online høretest – og få resultatet med det samme.

Andre relevante artikler:

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse. Ved fortsat at bruge vores websted accepterer du vores Cookiepolitik.

Skal vi tage en snak?

Lad os tage en uforpligtende snak om din hørelse